mandag 19. oktober 2009

Naturalismen

Fakta
Naturalismen er en retning innen realismen. Denne epoken overtok realismen utover 1880-tallet. Naturalismen og realisme forveksles ofte i den norske litteratur, nettopp fordi de er ganske like. Begge beskriver virkeligheten så nøyaktig og objektiv som mulig. I tillegg skiller synet på mennesket realistene fra naturalistene. Temaer som ofte ble brukt var fattigdom, sykdom, klasseforskjeller, generasjonsmotsetninger, religiøs fanatisme og undertrykket kjønnsliv.






Kjennetegn
I naturalismen gikk man veldig tett inn på virkeligheten. Det legges vekt på det dokumentariske og man prøver å forklare menneskelivet ut fra naturvitenskapelige synspunkter. Mens naturalismen beskriver en håpløs verden, hvor menneskenes skjebne er styrt av miljø og arv. Menneskene har ikke så mye de kan gjøre i kampen for tilværelsen. Hovedpersonene lider ofte en tragisk skjebne. Virkeligheten blir skildret svært nøyaktig, detaljrikt og med mye bruk av adjektiver for å få fram hvor fryktelig mange hadde det.

Forfattere

Intervju med Amalie Skram





Kilder
http://no.wikipedia.org/wiki/Naturalismen
http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/gullato/naturalismen.htm
http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/atlebolsen/naturalismen.htm
Fra saga til cd 9B, Marit Jensen og Per Lien, utgitt av Forlaget Fag og Kultur, side 71-73

Realismen

Fakta

Realismen er en litterær periode som fant sted fra rundt 1870 og strakk seg til 1890. Den blir kalt for Norges gullalder, på grunn av de mange store forfatterne som hadde sin storhetstid på denne tiden. Der i blant kan Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland og Ca
milla Collett nevnes. Realismen var en reaksjon mot romantikken

Kjennetegn
Realismen var en protest mot romantikken. Samfunnet skulle beskrives kritisk, og all litteraturen skulle være sann. Det var svært viktig at ting skulle besktrives akkurat slik de var, ikke noe bedre og ikke noe verre. Av temaer som var sentrale i realismen finner vi kvinneundertrykkelse,
likestilling, fattigdom og elendighet. Her finner det vi kaller tendensroman, en roman som beskriver kritisere forholdene i samtiden som kvinners svake stilling i samfunnet. Rett og slett slik samfunnet var da.



Forfattere
Ibsen (1828-1906)

En av våre mest berømte forfattere. Han opplevde å bli verdensberømt, men fikk desverre aldri noe nobelpris i litteratur. Bøkene til Ibsen handlet ofte om menns undertrykkelse av kvinner og hvordan de ble umyndiggjort i samfunnet, men og så i hjemmet. Han pleide ofte å stille spørsmål til publikum i verkene sine. Noen av de mest kjente er "et dukkehjem" og "Peer Gynt"

Bjørnstjerene Bjørnson (1832-1910)
Bjørnson var en utadvent og politisk engasjert person i motsetning til Ibsen. Hadde et ønsker om å bli dikter som liten og det var nettopp det han ble, en lyriker. Han er kjent for fedrelandssaagnen vår "Ja, vi elsker dette landet". Bjørnstjerne Bjørnson mottok nobelprisen i litteratur i 1809.


Alexander Kielland (1849-1906)
Alexander Kielland var opptatt av det han skrev måtte ha en kritisk brodd mot samfunnet. Han ville noe med skrivingen sin. Kjente verk av Alexander Kielland er romanene "Karen" og "Gift".

Jonas Lie (1833-1908)

Jonas Lie skrev dikt og var bladutgiver. Han var en av de mest populære forfatterne i Norden. Han giftet seg med sin kusine Thomasine som var til stor hjelp for dikttingen hans. En av hans kjente verk er "'Familien på Gilje"




De fire forfatterne over blir kalt

for de fire store i Gyldendals fofatterreklame.




Kilder

  • http://no.wikipedia.org/wiki/Realisme_(litteratur)#Norske_forfattere

  • http://no.wikipedia.or/wiki/Realisme_(litteratur)#Hovedtrekk

  • Fra saga til cd 9B, Marit Jensen og Per Lien, utgitt av Forlaget Fag og Kultur, side 44-62